top of page

TRANZAKCIÓS FELKÉSZÍTÉS

A sikeres - a tulajdonosok számára megfelelő vállalatértéket és egyéb értékesítési feltételeket eredményező - vállalatértékesítés / tőkebevonás alapja a tranzakció időben történő előkészítése. Egy kellőképpen előkészített tranzakció már ütemesen, az eladó által irányítottan, hozzávetőlegesen hat-nyolc hónap alatt lebonyolítható. A felkészülés során, még a tényleges értékesítési folyamat megkezdése előtt: 

 

  • áttekintjük az üzleti terveket, elvégezzük a vállalat üzleti értékelését, és felmérjük, hogy mely eszközökkel növelhető a vállalat értéke,

  • beazonosítjuk a tranzakciót potenciálisan hátráltató tényezőket, javaslatot teszünk ezek kiszűrésére,

  • felmérjük a potenciális vevők / befektetők körét,

  • javaslatot teszünk a vállalat értékesítésére vonatkozó stratégiára.

TRANZAKCIÓS TANÁCSADÁS

Vállalatértékesítési megbízásaink során segítünk ügyfeleinknek megtalálni azokat a stratégiai vagy pénzügyi befektetőket, akik számára a legkedvezőbb feltételek mellett értékesíthetik vállalkozásukat.

A tervezett tranzakció megfelelő előkészítését,  és az értékesítendő vállalatot bemutató professzionális marketing anyagok elkészítését követően kerülhet sor az értékesítési folyamat tényleges beindítására. Tanácsadóként felvesszük a kapcsolatot az előzetesen beazonosított - és ügyfelünk által előzetesen jóváhagyott - potenciális szakmai és/vagy pénzügyi befektetőkkel, titoktartási megállapodás mellett rendelkezésükre bocsátjuk a vállalatot részletesen bemutató információs memorandumot. A kiválasztott, legkedvezőbb előzetes ajánlatokat benyújtó befektetők számára rendelkezésre bocsátjuk az előzetesen összeállított adatszobát, lehetőséget biztosítva a vállalat átvilágítására.

A beérkezett végleges ajánlatok alapján javaslatot teszünk azon vevő-jelölt kiválasztására, akivel megkezdődhetnek az adásvételi szerződéses tárgyalások.

A tárgyalások során folyamatosan támogatjuk ügyfelünket a célkitűzéseinek megfelelő megállapodás elérésében, valamint a tranzakció zökkenőmentes zárásában.

TŐKEBEVONÁS

Tőkebevonási tanácsadási szolgáltatásaink során ügyfeleinket növekedési terveik tőke ági finanszírozásához segítjük hozzá. Tőkebevonás esetén jellemzően kockázati és magántőke alapok szereznek kisebbségi tulajdont a vállalkozásban, tipikusan 4-5 éves időtartamra, ennek leteltével pedig értékesítik részesedésüket.

 

Tagjai vagyunk kockázati- és magántőke befektetőket tömörítő Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesületnek, és széleskörű hozzáféréssel rendelkezünk a régióban tevékenykedő befektetőkhöz.

VEVŐ OLDALI TANÁCSADÁS

Amennyiben ügyfelünk üzleti volumenét organikus növekedését meghaladóan kívánja fejleszteni, illetve  ki kívánja használni az adódó szinergiák kínálta előnyöket, megfelelő megoldást kínálhat egy gondosan tervezett akvizíció.

 

Vevő oldali tranzakciós tanácsadási megbízásaink során segítünk beazonosítani a megfelelő célpontokat, felvesszük a kapcsolatot a kiválasztott vállalkozások tulajdonosaival, az egyéb (pl. jogi) tanácsadókkal együtt közreműködünk a kiválasztott vállalkozás átvilágításában, és az elkészített vállalatértékelés alapján javaslatot teszünk ügyfelünknek az ajánlati árra vonatkozóan. Közreműködünk a megfelelő tárgyalási stratégia kialakításában és a tárgyalások során, egészen a tranzakció zárásáig. 
 

VÁLLALATÉRTÉKELÉS

A vállalkozás értékesítése, vagy tőkebevonás esetén fontos, hogy ügyfeleink reális képpel rendelkezzenek a vállalkozás üzleti értékéről. Ennek hiányában előfordulhat, hogy a vállalkozást reális értéke alatt értékesítik, vagy ellenkezőleg, a nem reális ár elképzelés következtében meghiúsul az értékesítés vagy tőkebevonás.

 

Az üzleti értékeléseket a vállalat jövőbeli cash flow termelési képességén alapuló diszkontált cash flow elemzés alapján, illetve a hasonló vállalkozások értékesítése során kialakult árszintek, valamint a hasonló, tőzsdén jegyzett vállalkozások értékeltségi szintjeinek figyelembe vételével végezzük.

 

Globális, valamennyi iparágra kiterjedő tranzakciós és tőzsdei értékelési adatbázissal rendelkezünk annak érdekében, hogy ügyfeleink számára a lehető legkörültekintőbb módon tudjuk értékelni vállalkozásukat.

bottom of page